onsdag den 27. januar 2010

Hardstyle information

Kilde : Morten Zeebo Thomsen


Betydninger

  • B2B = Back To Basics/Back To Back
    Back To Basics bruges i forbindelse med dans når en person bør starte forfra igen. Back To Back bruges i forbindelse med DJing, det betyder at DJs skiftes til at mixe.
  • BPM = Beats Per Minute
    BPM støder man på når der snakkes om tempo eller tracks. Det indikere ganske enkelt antallet af beats i minuttet og derved også tempoet i tracket. Det kan bl.a. tælles med en BPM counter.
  • DJ = Discjockey
    Der findes flere typer DJs, bl.a. radio DJs, mobile DJs og Club DJs som det mest drejer sig om her, de benytter primært pladespillere (turntables), CD-afspillere (CDJ) og mixers. Mere information om DJs fås her.
  • DJ Tool = Discjockey Værktøj
    DJ tool er et track, intro e. lign produceret af DJ'en selv, som benyttes af DJ'en til at gøre hans set mere unikt.
  • EDM = Electronic Dance Music
    EDM eller elektronisk musik er en fællesbetegnelse for alle elektroniske over og under genrer, eks house, hardcore, trance, hardstyle, techno, dance osv. Mange mainstreamers benytter ordet "techno" som den fællesbetegnelse, hvilket er forkert. Techno er en genre for sig selv, ikke en kategorisering af elektronisk musik. Der findes også EBM (electronic body music) og IDM (intelligent dance music) som også kategorisere elektroniske genrer, dog ikke nær så mange som EDM (electronic dance music.)
  • HS = Hardstyle
    Når der snakkes elektronisk musik betyder HS Hardstyle, ligeledes betyder HC Hardcore og HT Hard Trance.
  • MC = Microphone Controller
    En MC (Master of Ceremonies eller Microphone Controller) er vært for events. MC’en præsenterer de forskellige artister, taler til publikum og sørger for at festen får et ekstra boost.
  • TBA = To Be Announced
    Denne forkortelse møder man typisk ved DJ line-ups og udgivelser af nye tracks. Med To Be Announced menes der at enten den gældende DJ eller det gældende track bliver offentliggjort senere.
  • WAV = Wave
    WAV betyder i denne sammenhæng en ukomprimeret version af et track. Det giver bedre lyd, men prisen er samtidigt højere, ofte det dobbelte af hvad et tilsvarende track koster i 192 kbps (mp3 kvalitet). Der er delte meninger om hvornår det er nødvendigt med WAV, samt om hvorvidt der overhovedet er hørbar forskel.
  • Event = Begivenhed/Arrangement
    Event betyder i denne sammenhæng begivenhed eller arrangement, og benyttes ofte når der er tale om en fest eller en festival som fx Black og Defqon. 1.
  • Label = Pladeselskab
    Et pladeselskab sørger for at viderebringe en kunstners musik til butikker med henblik på videresalg til forbrugeren. Skal musikken sælges på et fysisk medie sørger de som oftest også for at producere disse.
  • Live = Live
    Hvis der står LIVE bagefter en DJ eller gruppe på et line-up, betyder det at de enten spiller deres egne tracks og remixes, eller at det er en live-optræden. Er det en live-optræden kan der indgå midiboards, flere MCs og/eller DJs ad gangen, selv trommer og guitar benyttes ind imellem.
  • Remix = Genindspilning
    Et remix er en udgave af et track, hvor der er taget udgangspunkt i originalt indspillet materiale. Man finder også andre former for mixes. Fx mashupmix eller radiomix hvor der er tale om et track er blevet mere radio venligt, ved cut af in og outro i tracket og kun beholdt den essentielle del. Der kan også være tale om et dubmix, der er nummeret blevet gjort mere instrumentalt, så der ofte ikke er nogen vokal.
  • Producer = Producent
    En producer kan henvise til flere stillingsbetegnelser, filmproducer, teaterproducer, TV-producer og i dette tilfælde musikproducer eller pladeproducer. En musikproducer står for hovedparten af et track, der kan dog også være tale om en vokal præstation fra anden kilde eller et samarbejde mellem to producere, i de tilfælde tilføjes enten vs (versus), feat (featuring) eller & (og).
  • Track = Musiknummer/Nummer
    Track betyder flere forskellige ting, men i denne sammenhæng betyder det musiknummer/nummer. Jeg anbefaler man siger track istedet for sang, da det langt fra er alt hardstyle der indeholder sang og så er man aldrig helt forkert på den.
  • Tracklist = Nummerliste
    Nummerliste er en oversigt over de tracks der fx. blev spillet i et DJ set eller en oversigt over de numre der er på et album og en vinyl plade.
  • Vinyl = Vinyl
    En vinyl plade (LP) er lavet af materialet vinyl, hvor ældre plader er lavet af shellak. Lyden på en vinyl er mere rå, men ikke lige så klar som på en CD. Vinyler egner sig bedst til elektronisk musik, da der også kommer mere dybde i tracket samt bassen er kraftigere end på en CD, fordi lyden på en CD er komprimeret. Vinyler er desværre dyrere end CD'er. Se evt. How Vinyl Records Are Made.


Historie
Hardstyle begår sig indenfor den hårde elektroniske musik, en genre der slog sine rødder ned i henholdsvis Italien, Holland og Tyskland. Hvis man skal tale om ”Godfather of Hardstyle” må den status tildeles Vortex, andre nøglepersoner i udviklingen var Arpas Dream og Tatanka, henholdsvis Marco Paolo Pierucci, Giuseppe Arpa og Valerio Mascellino. Oprindeligt producerede de lige fra trance til hardcore, som hardstyle er en blanding af. De to musikscener har eksisteret siden starten af 90'erne og har haft en stor indflydelse på hvordan hardstyle scenen er i dag. Lady Dana betragtes også som ”Queen of Hardstyle” ikke fordi hun har skabt hardstyle, men fordi hun ultimativt er den kvindelige artist der har haft mest indflydelse på udviklingen. Hun var også den første hardstyle DJ til at spille i over 20 forskellige lande.

De senere år blev der eksperimenteret yderligere så flere elementer gav sig til udtryk i produktionerne, fx en ændring i kick samt bass. I 1999 kommer de første resultater på hardstyle Vortex & Arpas Dream - This Is London og Tatanka Project - General Sound Master. Officielt blev genren til i årtusindeskiftet, med dets krydsning mellem hard trance og hardcore. De flydende synths fra hard trance og de hårde beats fra det tidlige hardcore, men hardstyle befandt sig 30 BPM langsommere, så hastigheden lå normalvis på 140-150 BPM. Senere kom Technoboy alias Cristiano Giusberti, i hælene med Titanic Records. Pladeselskabet Saifam skal dog også nævnes, som et fremtræden pladeselskab i udviklingen af det første hardstyle og som i dag er blandt de mest respekterede.

Frem til årtusindeskiftet handlede det meget om kombinationen kick og en endnu beskeden reversebass, som havde præg af hard trance opbygning. Stilen blev nogle steder betegnet som hard house. Efter gennembruddet i Italien og Holland, fulgte tyske Warmduscher op med produktioner der også dannede rammen for noget af det første acid hardstyle, som egentlig var en betydelig del af det første early hardstyle. Her kan bl.a. nævnes Warmduscher - 10 Kleine Bassdrums.
Senere fulgte hollandske hardcore artister op, de så mulighederne i at præge genren med yderligere hårdhed, skabe en mere aggressiv opbygning af produktionerne og præge det med elementer fra hardcore, som stod for intensiteten, bassen blev betydeligt hårdere, BPM blev forøget, hvor normen for det meste var i et hard trance tempo, som sjældent overgår samme BPM. Her kan nævnes tracks som Deepack - Drop Out! og Donkey Rollers - Strike Again.

Hardcore entusiasterne havde for alvor sat gang i genren og det gennembrud kom i 2003 da Qlimax anthem Deepack - The Prophecy kom frem og startede den første hardstyle storm. Tracket vækkede opsigt flere steder i Europa, også Danmark og startede de første Qlimax rygter. De mest velkendte artister fra begyndelsen er navne som: Isaac, Luna, Zany, Clive King, The Beholder, Max Enforcer, Brennan & Heart, Dana, Deepack, The Prophet, Pavo, Trilok & Chiren, Michel Pollen og Alpha Twins. Som de mest aktive i perioden 2000 - 2004 dannede de grundlaget for early hardstyle. Mange beskriver tiden som et højdepunkt for genren, specielt årgang 2003 som også var kendt som reversebass tiden. For ikke at forglemme de Italienske artister: Tuneboy, Luca Antolini, Activator, Davide Sonar, Julian DJ, Jimmy The Sound, Danielle Mondello, Zatox og Coca. I den periode havde følgende grupper også en større betydning: DHHD, The Raiders, Donkey Rollers, Hardstyle Masterz, Lowriders, Showtek, Southstylers, Teknoid, The KGB’s og TNT m.f. År 2005 kørte på skinner for hardstyle scenen, arrangørerne og fanskaren blev bare større og større.

Året efter i 2006 blev forbeholdt noget af det første NU-Hardstyle, som bl.a. blev produceret af Roughstyler, D-Block & S-Te-Fan, Brennan Heart, Headhunterz, Abject og Josh & Wesz som nogen af de mest velkendte. Musikken blev tilført de første tegn på en forandring med en kick bass og en noget tungere bassline. Melodierne fik flere effekter/toner og blev mere regelmæssigt anvendt. Bassen tog bl.a. forandring hos The Prophet som meget hardcore inspireret og til tider med et twist af Jumpstyle. Hos alle artisterne var det et tydeligt tegn på musikkens evolution. Det var nu kun et spørgsmål om tid før denne endnu ukendte stil fik sit gennembrud, med de hårde kicks, den tunge bassline og de bløde melodier. Tracks som Headhunterz & Abject - Scantraxx Rootz og D-Block & S-Te-Fan - Keep It Coming, blev kæmpe hits I 2006.
Samtidig voksede scenerne i resten af Europa heriblandt Frankrig, Belgien, Danmark, Polen og Schweiz. Inden længe voksede populariteten og i 2007 blev Showtek - FTS udgivet, som blev symbolet på den nye genres mainstream frembrud og flere artister skiftede stil. Det elementære var at den blev dance præget. Den anden storm i Hardstylens historie var begyndt. Desværre fik denne storm også en negativ effekt, ikke i form af rygter som i 2003, men tabet af mange hardstyle tilhængere der ikke brød sig om den nye stil, heldigvis var der stadig nogen der holdte ved. De fleste blev erstattet af en ny generation af hardstylers.

I 2008 var stilen næsten dominerende og overskyggede alt hvad det oprindelige hardstyle havde af sjæl og værdier. Det var prisen for at genren kunne vokse sig til popularitet verden over, med Q-Dance og ID&T i spidsen. Året 2009 kom der igen tegn på en atter opblomstring af det oprindelige hardstyle, fordi nye producers blev til og benyttede elementer fra den gamle stil med hårdheden og charmen i fokus.



Dansestile
Hardstyle scenen er meget tolerant, så man kan næsten danse som man vil uden at skulle høre for det. Man ser primært folk fornøjer sig med Hakken, Melbourne Shuffle, Jumpstyle, Freehand, Glowstringing, Tecktonik eller en blanding af lidt af hvert. Alt efter hvor man befinder sig i verden er en stilart mere populær end en anden. I Holland er Hakken meget typisk, i Belgien er det Jumpstyle, i Australien er det Melbourne Shuffle, i Frankring er det Tecktonik, i USA er det Glowstringing. Men i mange andre lande som Danmark er det lidt af det hele.

I forbindelse med dans til elektronisk musik kan man næsten ikke komme udenom ordet Raver. Ordet rave er meget gammel og beskriver elektroniske fester. Kort sagt er en raver en der går til raves, altså elektroniske fester. Der findes flere typer af ravers, men på hardstyle scenen ses typisk ravers med normalt eller praktisk tøj.
En af de gamle kulturelle grundsætninger fra før hardstylens tid var PLUR som står for Peace, Love, Unity og Respect. I slutningen af 90'erne blev ordet Responsibility også smidt på, for at fremme bevidstheden om øget stof overdoser i forbindelse med raves. Men for at opsummere, er en raver en der tager til elektroniske fester, elsker musikken og ofte danser natten væk. "Dance to express, not to impress."

Hakken også kaldet hakkûh og på dansk også kaldet sav betyder hæl og stammer fra Holland.
Det danses ofte til musik der ligger på mange BPM, hvilket gør en ellers simpel danseform yderst energisk. Oprindeligt var der i hakken mest fokus på benarbejdet, som udefra set nok mest af alt ligner en avanceret march gang. Den nye generation har rykket det fokus op til overkroppen, det kan bl.a. ses her.
Det mest praktiske fodtøj til at udfører hakken er sko som Nike Max Air, som forhindre en ellers øm fod og ødelagte limninger i skoen. Guides til hakken findes her.

Melbourne Shuffle også kaldet shuffle betyder slæbende gang og stammer fra Australien.
Dansen blev opfundet tilbage i slutningen af 1980'erne og blev for alvor kendt på verdensplan via YouTube. Det var folk som PaeCantShuffle, jack40k, BigMilan og apekwhuut der var en stor del i den sprednings process.
At sprede dansen via YouTube fik desværre en del misforståelser med i købet. Folk troede fejlagtigt at noget som phat pants og suspenders var et must, til trods for det hørte fortiden til. Det blev efterfulgt af mange naive teenagers der troede at crews og battles var en del af melbourne shuffle kulturen fordi de havde set det på YouTube, hvilket strider totalt imod det sammenhold melbourne shuffle oprindeligt var skabt med. Melbourne shuffle er ikke en konkurrence dans.
Der er kun én dansestil i melbourne shuffle og det er ens egen. Nogen vælger dog at navngive forskellige stilarter der skiller sig lidt ud som fx. oldschool shuffle og malay shuffle, hvilket blot indikere hvad stilen er præget af. Melbourne shuffle er en fri dans og har man basis på plads kan man smide hvad man har lyst til ind i dansen. Mange benytter den mulighed og tilføjer noget som moonwalk eller laver et specielt hop som en form for stop i dansen.
Man shuffler typisk til tracks der har 155 BPM og ned, det er sjældent at se folk der shuffler til noget over 155 BPM, ganske enkelt fordi det går for hurtigt til at man kan følge ordentligt med.
Mht. fodtøj er det bedst med en sko der ikke har alt for meget struktur under skoen, for at skabe glide effekten lettere, men stadig have kontrol. Guides til melbourne shuffle findes her.

Jumpstyle også kaldet jump og jumpen betyder hoppe stil og stammer fra Belgien.
Dansen blev opfundet i 1999, men blev først meget kendt i 2006. Patrick Jumpen, Jekyll & Hide og Coone var mændene man kunne takke for denne kommercialisering, både hvad vedrører dansen jumpstyle, men også musikstilen jumpstyle.
Man kan jumpe til en lang række tracks med en bred BPM vidde da jumpstyle egner sig til de fleste genrer der ikke er for ekstreme. Fokuset i jumpstyle ligger udelukkende i benene, overkroppen benyttes kun til at skabe et flow med simple armbevægelser. Sportssko og gerne med fjedring er det optimalte fodtøj til denne dansestil. Guides til jumpstyle findes her.



Scenen
Der er flere store arrangører i hardstyle scenen, nogle af de største er Art of Dance, B2S, Bass Events, I-Motion, ID&T, Q-Dance, UDC og X-Sense. Til sammen strækker deres event koncepter sig meget bredt, lige fra et sandt hardcore himmerige til gratis festivaler i den blødere ende. Nogen af de mindre arrangører der er værd at kigge på er G-Move, Monday Bar og danske Xevents bare for at nævne nogen stykker.

Når det kommer til de forskellige artisters alias, kan det være meget nemt at fare vild i hvem der er hvem. Derfor vil jeg anbefale man søger efter de enkelte artister via www.discogs.com, som er verdens største database over elektroniske artister og deres udgivelser. Ind imellem er artisterne også kreative når det kommer til deres alias, som fx. Phil TY (filthy), Technoboy (som hverken laver eller spiller techno), Thera (som er lavet ud af bogstaverne fra hans tidligere alias H E A R T) The Hose (the hoes), Bodylotion (som lyder totalt useriøst, men huser selveste Neophyte grundlæggerne), Proppy (The Prophet) og ikke mindst Headhunterz (som er skrevet i flertal med z, men kun er en enkelt artist.) Det er også ganske normalt at artisterne får produceret deres musik af andre artister under deres eget alias. Oversigt over de mest kendte artisters alias findes her. Ofte er det også en dum idé at gå op til en given DJ og spørge om han/hun ikke vil spille det og det track.

Fordomme er fast inventar i EDM scenen, har bare en genre negativ fokus i medierne går det også udover resten af den elektroniske scene, fordi det hele bliver sat i bås som den forkerte fællesbetegnelse techno. Derudover er det også normalt at støde på folk der hader elektronisk musik og tror at alle sammen er skudt af på stoffer. "We have no problems with Rock, though a lot of Rockers seem to have problems with electronic music."
Når der snakkes fordomme er den mest overvurderede hardstyle event til dato Qlimax ikke til at komme udenom, her er bare en lille bid af de stupide sætninger jeg har fået fra folk igennem tiden. De værste har jeg undladt at skrive da i ganske enkelte ikke ville tro nogen har sagt det, men ikke desto mindre vil jeg aflive nedenstående:
"Til Qlimax får man ecstasy ved indgangen" NEJ!
"Til Qlimax bliver der skudt ecstasy ud af kanoner til publikum" NEJ!
"Til Qlimax spiller de techno" NEJ!
"Qlimax er verdens største hardstyle event" NEJ!
"Qlimax er en DJ" NEJ!
"Qlimax er et band" NEJ!
"Når man stopper musikken til Qlimax er der nogle der dør, fordi bassen er så høj det påvirker hjerte rytmen" NEJ!
"Skal vi ikke høre Showtek - Qlimax?" ...nej!
"Hvad kan du bedst lide Hardstyle eller Qlimax?" ...
Det skal lige slås fast med syvtommersøm at JA, jeg har været til Qlimax.

Hans Christian Andersen: "Hvor ord svigter, taler musikken."

Mere info eller diskution om Hardstyle på www.hardstylers.dk 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar